Cursus Muziekgeschiedenis: 1500 jaar klassieke muziek - deel 2

Cursus

Muziekgeschiedenis: 1500 jaar klassieke muziek - deel 2Dit blok vormt het tweede blok van de cursus ‘1500 jaar geschiedenis van de Westerse klassieke muziek’. De gehele cursus bestaat uit vijf blokken van elk zes weken waarin de geschiedenis van de muziek wordt verteld vanaf de oudheid tot en met de 20e eeuw.

Als leidraad is gekozen ‘Geschiedenis van de Westerse muziek’ van Donald J. Grout (een boek dat helaas allen nog tweedehands te koop is).

Barok is een breed begrip in de muziekgeschiedenis: de vroege Italiaanse barok, voortgekomen uit de renaissance, maar ook de barok van Bach worden besproken.

We ontdekken de betekenis van Italië als muziekcentrum van Europa, de expressie van de barok vanuit de affectenleer, de basso continuo, de Italiaanse madrigalen en natuurlijk het ontstaan van de opera, de muziek die zich afzet tegen de voorgaande polyfonie-periode.

We ontmoeten componisten als Vivaldi, Händel, Scarlatti, Pergolesi, Rameau, Purcell en uiteraard Bach. We maken kennis met de uitlopers van de Venetiaanse school, de Reformatie en de Anglicaanse kerkmuziek. Natuurlijk is er naast het verhaal ook een grote hoeveelheid klinkend materiaal aanwezig.

Het volgen van de hele cursus geeft een logisch en afgerond geheel. Maar het is ook goed mogelijk om voor losse blokken te kiezen.

Een eenvoudige syllabus wordt na elke les per e-mail uitgereikt.

Blok C (de Klassieken), het derde blok, gaat in het voorjaar van 2019 van start.

 

inschrijven
6 lessen van 2 uur aanvangstijd 13:00 UUR  Totaal € 159