Lezing Kara Walker in museum De Pont Tilburg

Kara Walker in museum De Pont Tilburg

Lezing en rondleiding tentoonstelling Kara Walker

Tot 24 juli vindt in De Pont in Tilburg de tentoonstelling A Black Hole is everything a Star Longs to Be van kunstenaar Kara Walker (1969) plaats. Walker is een Amerikaanse hedendaagse schilder, printmaker, installatiekunstenaar en filmmaker. In haar werk onderzoekt ze thematiek als ras, gender, seksualiteit, geweld en identiteit.

In deze lezing voorafgaand aan ons bezoek op 8 juni aan het museum gaan we ons verdiepen in deze bijzondere en hedendaagse kunstenaar.

De Afro-Amerikaanse kunstenaar is wereldwijd bekend door de zwarte silhouetten die ze uitknipt die uit een oud racistisch kinderboek lijken geknipt. Met die poppetje beeldt ze scènes uit van slavernij, lynchpartijen en seksueel geweld.

Het bijzondere aan de tentoonstelling in Museum de Pont is dat naast een aantal animaties (het museum heeft er drie in de collectie), het persoonlijk archief van de kunstenaar centraal staat. Dat zijn 650 tekeningen en collages in houtskool, pastel, potlood en waterverf.

Blikvanger op de tentoonstelling zijn vier grote portretten van Barack Obama. De oud-president wordt op die portretten afgebeeld als de heilige Antonius die gemarteld wordt door de leugens over zijn geboorteland, als een zon waar langzaam de aardedonkere wolken voor schuiven, als een ‘Afrikaan’ met pijl in de hand, zittend op een groot varken en als Othello, waarop de schedel die hij in de hand heeft, die van Donald Trump is.

2 lezingen van 2 uur aanvangstijd 10:00 UUR  Totaal € 59