docenten

maak kennis met de docenten van volksuniversiteit breda

mariusz Arendt

Ik studeerde Duits aan de Adam Mickiewicz Universiteit in Poznań, Polen. Daar heb ik mijn mastergraad behaald in de studierichting Toegepaste Linguïstiek. Sinds 2007 ben ik  woonachtig in Nederland. In 2009 kreeg ik de eerstegraads bevoegdheid leraar Duits voor het voortgezet onderwijs, praktijkonderwijs en de orthopedagogisch-didactische centra. Ik ben al ruim twintig jaar als taaldocent werkzaam in het onderwijs. Ik doceer hoofdzakelijk Duits, maar ook Pools op diverse scholen en taalinstituten in Nederland. Mijn werk is mijn passie. Ik heet u welkom bij me in de les. Tot ziens!Jules Faber                                         

Na het Grafisch Lyceum jarenlang werkzaam geweest in diverse leidinggevende functies in de grafische industrie,
De kennis die ik vergaard heb door opleidingen o.a.: gedragspsychologie, Energetisch Management, Gelaatkunde, Feng Shui, Resonantie therapeut, Sensi therapeut, Kruidengeneeskunde, Wichelroedeloper en Woonbiologie.
Vormen nu de basis voor mijn dagelijkse werkzaamheden als coach, docent, woonbioloog en kruidendeskundige.

De volksuniversiteiten zijn voor mij de opleidingscentra waar ik met veel plezier mijn kennis en kunde kan etaleren.Theo Don


Ik ben geboren en getogen in Oosterhout. Na mijn afstuderen aan de universiteit Utrecht (Engelse taal en letterkunde) bleek al snel dat een loopbaan als wetenschapper er niet echt in zat. Daarom ben ik het bedrijfsleven ingerold. Eerst als werknemer maar na een aantal jaar heb ik samen met een paar collega's een eigen bedrijf opgericht.

Als je wat ouder wordt komt de vraag naar boven: Is dit het dan? Kan ik geen betere bijdrage aan de samenleving leveren dan puur commercie? Iets waar je mensen echt mee kunt helpen.

Het ging knagen en daarom heb ik een opleiding tot leraar Nederlands voor anderstaligen in het primair onderwijs gevolgd. Taal is immers essentieel voor communicatie. Met veel plezier een stage gelopen op een basisschool in Bergen op Zoom. Sinds een paar jaar geef ik met veel plezier les aan inburgeraars in Tilburg. En nu sinds kort ook aan cursisten van de VU in Breda.katja clement

Geboren 17 April 1968 in Eindhoven. Tijdens mijn studie vrije grafiek aan de Academie voor Beeldende Kunsten St. Joost te Breda, kwam ik in aanraking met het handboekbinden. Het liet mij niet meer los en was een belangrijk deel van mijn  afstudeerproject in 1992.


Naast mijn actieve leven als vrij kunstenaar specialiseerde ik me in het boekbinden middels de opleiding Boekkunst, waar zowel de techniek als het ontwerpen zeer belangrijk werd geacht. Dit deed ik aan de Academie Berchem Beeldende Kunsten, Antwerpen, waar ik mijn specialisatiegraad Boekkunst behaalde. Sinds 2000 geeft ik mijn passie voor het boekbinden graag door aan anderen

In Breda run ik mijn eigen handboekbinderij, waar ik diverse opdrachten uitvoer. 

www.handboekbinderijclement.nl.ROZANNE HOUTVEEN

Na mijn studie eerste graad lerarenopleiding kunstgeschiedenis op de hoge school voor de kunst 'Constantijn Huygens' te Kampen ben ik naar St. Joost in Breda gegaan. Daar volgde ik de richting fotografie. Vanaf 1992 heb ik fotografie gecombineerd met het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs, zoals op het Stedelijk Gymnasium.

Mensen enthousiasmeren blijft mijn doel, het leren kijken en het blijven kijken! Dat is ook waarom ik zelf zoveel van fotografie houd, het kijken en wat je ziet overbrengen aan de ander. Fotografie is nu eenmaal communicatie.


BÜNYAMİN YAVUZ

In 1980 ben ik afgestudeerd voor Turkse taal- en letterkunde aan het Eskisehir Educatief Instituut. In 1982 ben ik gestart met lesgeven aan de Erzurum Cumhuriyet Lisesi (middelbare school in Turkije) als docent Turks. Daarnaast hield ik mij bezig met schrijfwerk voor verschillende tijdschriften.

In 1989 ben ik naar Nederland geëmigreerd. Omdat er destijds te weinig vraag was naar Turkse lessen op onderwijsinstellingen heb ik privé lessen gegeven in mijn eigen kring. Sinds 2010 geef ik weer Turkse taalles aan volwassenen en jongeren op onderwijsinstellingen. Ik heb als docent Turks voor het Educatief Centrum De Parasol in Veldhoven gewerkt. Ik haal ontzettend veel voldoening uit de lessen voor de Volksuniversiteit Breda.
Marc Permeke

Tot aan mijn pensionering in 2012 was ik werkzaam als hogeschooldocent Management Toerisme aan de NHTV internationaal hoger onderwijs Breda, waar ik me o.m. heb beziggehouden met cultuurtoerisme, kunstgeschiedenis, reisbegeleiding en de organisatie en begeleiding van talloze studiereizen in Europa.

Mijn sterke band met Italië is gekomen door een verblijf van vier jaar in Rome (1974-1977), waarna ik van 1980 tot eind 1983 op Sicilië als gids culturele reizen heeft begeleid. Terug in Nederland heb ik mijn kunsthistorische kennis verbreed en verdiept tijdens de deeltijdopleiding Kunstgeschiedenis en Archeologie aan de universiteit van Leiden.

daarnaast heb ik gewerkt als freelance professioneel gids in Nederland en België in verschillende talen en heb ik voor een grote Duitse krant Kulturfahrten o.m. naar Sicilië georganiseerd en uitgevoerd.


Tegenwoordig verzorg ik cultuurhistorische lezingen en cursussen over Sicilië, Rome, Florence en Venetië.


Tom Molenaars

Als kunsthistoricus ben ik aan de universiteit van Nijmegen op de omstreden Duitse kunstenaar Joseph Beuys afgestudeerd. Hij heeft me tot op heden weten te inspireren, waardoor ik me in de vele aspecten van kunst en de daaraan gerelateerde gebieden (bijv. esoterie, archeologie, antropologie) heb verdiept. Meer dan 30 jaar heb ik een eigen kunstbedrijf. Hiermee heb ik talloze exposities georganiseerd en jarenlang aan (internationale) kunstbeurzen deelgenomen. Dankzij de vele atelierbezoeken heb ik flink in de keuken van de kunstproductie kunnen kijken. Al deze ingrediënten zorgen ervoor dat de cursussen en lezingen meer zijn dan louter een kunsthistorische opsomming. Ik hecht veel waarde aan de interactie met de toehoorders. Houd u zich dus niet in, want het verruimt alleen maar de horizon. Monique Drent

Met mijn trainingen en coachings kijk ik graag mee met mensen waar ze vastlopen en hoe ze een stap vooruit kunnen maken. Hierbij mag gelachen worden, graag zelfs! Voor de Volksuniversiteit maak ik een cursus op maat voor mensen die beter willen leren spreken voor (grote) groepen. Mijn ervaring als actrice in rollenspelen, als communicatieadviseur én als coach in mijn eigen praktijk zet ik allemaal in tijdens deze vrolijke en leerzame training.


Sinds 2007 coach en train ik in mijn praktijk No-nonsense Coaching in Breda. Neem gerust een kijkje op mijn website: www.no-nonsensecoaching.nl Graag tot ziens in één van mijn trainingen!Elsbeth Venhoeven

Ik ben Elsbeth Venhoeven en geef nu al weer voor het vierde jaar de cursus Beter Schrijven voor de Volksuniversiteit Breda. Ik werk al mijn hele werkzame leven als NT2-docent. Het blijft een prachtig vak! Het mooiste is om studenten te ondersteunen om zich weer een beetje zekerder te voelen in de taal van het land waarin ze nu wonen en werken. Het is opmerkelijk dat studenten op alle niveaus blijven voelen dat hun taal hun struikelblok is. En bij schrijven kun je dat niet verbergen. In een professionele situatie moet het schrijven in orde zijn. In de cursus Beter Schrijven spreken we daar met de groep over en probeer ik iedere cursist wat verder te helpen. Dat doen we op een vrolijke manier, in een prettige en ontspannen sfeer waardoor iedereen zich kan uiten, en waarbij iedereen kan laten weten waar hij persoonlijk moeite mee heeft. De cursist zal ook zelf actief moeten zijn. Want je leert de taal vooral door hem veel te gebruiken.Karin Uijt den Bogaard

“Creatieve duizendpoot” noemen ze mij. Grappig, maar ik denk dat het wel klopt. Ik ben afkomstig uit Edam. Daar ben ik begonnen in de plaatselijke speelgoedzaak met mijn eigen kinderkledingmerk Jottum. Na een groot aantal jaren als Head Designer bij Oilily te hebben gewerkt, heb ik nu mijn eigen ontwerpstudio `Studio Soul Made`.


Herinneringen staan in mijn ontwerpen centraal, waarbij onderwerpen aansluiten bij de cultuur van een land. Ik pak herinneringen op, zet ze in de spotlight en geeft er nog meer, of soms een andere, betekenis aan.

Rode draad door mijn werk is het behoud van mooie dingen uit de samenleving. Immers, cultuur bepaalt voor een belangrijk deel hoe men in de samenleving met elkaar omgaat en dat is het waard om te bewaren. Cultuur verrijkt, verbaast, verblijdt, verbindt, vertelt en biedt schoonheid.

Ik heb me met verschillende projecten bezig gehouden van interieurdesign tot decors schilderen, kostuums maken, sieraad en tas ontwerpen (Designontwerp) en speciale kinderpoppen maken. 

Renske Langebeek 

Ik heb aan de RU Utrecht Frans gestudeerd en  vervolgens in Amsterdam de studie Museologie gedaan waarbij Kunstgeschiedenis een onderdeel van de studie vormde. Daarna ben ik gepromoveerd aan het Muséum national d’Histoire naturelle (Natuurhistorisch museum) te Parijs. Ik geef lezingen over musea en cursussen kunstgeschiedenis op diverse plekken in Nederland. In Rotterdam werk ik als docent Frans en Kunstgeschiedenis aan de Hogeschool Rotterdam.


Paul Hooijdonk

Op de vraag; ‘Wat is je expertise?’, dan is mijn reactie:

*   Inspireren, zodat je met meer plezier en energie, meer uit jezelf én uit je relaties haalt

*   Communicatie naar een hoger plan tillen: Prettiger, effectiever en harmonieuzer

*   Wegwerken van ´gedoe´ dat wordt veroorzaakt door onhandige communicatie’

Optimistische en resultaatgerichte aanpak

*   De afgelopen 30 jaar heb ik mensen gecoacht en aangestuurd.

*   Ik combineer mijn ervaring als ondernemer met mijn achtergrond op het gebied van:

    Psychotherapie, coaching en trainingen.

*  Deze kennis zet ik pragmatisch in; ik maak het niet nodeloos ingewikkeld.

Olga de Kort-Koulikova Dongen 

Sinds 1998 woon ik in Nederland. Ik ben geboren in Istra, regio Moskou. Naast  mijn studies piano en cultuurwetenschappen in Rusland, studeerde ik journalistiek in Frankrijk, muziekwetenschap aan de Universiteit Utrecht en orgel aan het Utrechts conservatorium.

Daarnaast ben ik werkzaam als taalcoach en docent Russische taal en cultuur. 


Website: www.olgadekort.com

Website Russische muziek in Nederland: http://russischemuziekinnederland.wordpress.com

Facebookpagina: Russische muziek in Nederland
Willem D A Laros | fotograaf en publicist


Sinds mijn vroegste jeugd ben ik geïnteresseerd in fotografie. Geen wonder, met een vader die fotograaf was. In de jaren 90 maakte ik er ook mijn beroep van: het bleek een ideale combinatie in de kampeer- en reisjournalistiek. Want dat is waar ik voornamelijk mijn brood mee verdien.

Ik werk voor diverse bladen, organisaties en bedrijven op het gebied van kamperen en reizen. Aan opdrachtgevers lever ik foto’s, teksten of complete reportages. Jarenlang maakte ik deel uit van de jury Caravan van het Jaar, tegenwoordig ben ik lid van de vakjury NKC Kampeerauto van het jaar.

Het werk brengt met zich mee dat ik nogal eens van huis ben. Gewapend met camera’s en laptop kan ik onderweg gewoon doorwerken, inclusief het nabewerken van foto’s.

Ik vind het erg leuk om mijn kennis en ervaring over te brengen op geïnteresseerde fotografieliefhebbers. Het liefst op locatie (dus buiten), maar binnen ontkomen we niet aan enige theorie. Ik houd het altijd zo praktisch mogelijk, waardoor de cursist al direct resultaten ziet.

Ik schreef in 2012 het boek Compositie in digitale fotografie: helaas is dat uitverkocht.
vivian Lennarts

Mijn naam is Vivian Lennarts en ik ben al bijna 25 jaar werkzaam in het onderwijs. De meeste jaren heb ik les gegeven op het vmbo. Mijn eerste baan was in Amsterdam, daarna volgden 19 jaar Gorinchem en de laatste jaren heb ik ook ervaring opgedaan op havo en vwo-niveau in Tilburg en Oisterwijk. 

Al heel wat jaren kijk ik ernaar uit om ook met een andere doelgroep dan pubers te werken. Het lijkt me heerlijk om les te geven aan volwassenen die zelf gekozen hebben om in hun vrije tijd te werken aan hun kennis. Ik heb er erg veel zin in om met mijn cursisten aan de slag te gaan. Mijn lessen zullen een afwisseling zijn van alle vaardigheden die je nodig hebt om een taal te beheersen. Maar enige kennis van land en cultuur hoort daar natuurlijk ook bij. 
ARY VELSTRA

Ik combineer snellezen met de voordelen van mindmappen in deze training. Ik geef al jaren snellees en mindmap trainingen (zowel traditioneel met kleurstiften als digitaal) aan studenten, docenten, en diverse organisaties en bedrijven. De toepassing voor de eigen specifieke leerdoelen draag ik over aan de hand van een gestructureerde combinatie van anekdotes, scenario's en oefeningen. Ik ben een stevige manager en adviseur met jarenlange ervaring in diverse managementfuncties binnen de zakelijke dienstverlening. Heb een achtergrond in de ICT en stiekem wat jaloers op Leonardo DaVinci – want wie wil er nou niet nét zo briljant zijn als Leonardo?!

Persoonskenmerken: doortastend, vrolijk, optimistisch, resultaatgericht
en vasthoudend.Johan Kuijs

Mijn naam is Johan Kuijs. Ik ben geboren in 1952 te Breda. Ik schilder sinds 1998 in deze mooie Nat-op-Nat techniek® van Bob Ross.

Het zien van de TV programma’s van Bob Ross maakte iets in mij wakker, dit wil ik ook. 
Het resultaat was dat ik in 1999 ben gestart met de officiële Bob Ross Instructeurscursus.


Sinds 2000 ben ik actief als Bob Ross instructeur. Het behalen van de certificaten is bij mij in fases gegaan. Met het behalen van het laatste certificaat is de serie compleet. n.l. CRI®, CRFI®, CRWI® en CRPI®
Steven Scheerooren

Hoewel ik geboren ben in zuid Brabant, woon ik sinds 2006 in zuid Holland, waar ik “Taal & Cultuur van Japan” gestudeerd heb aan de universiteit Leiden. Ook heb ik tussentijds een jaar in Beppu gewoond – dé ‘onsen’ (warmwaterbron) stad van zuid Japan. Het blijft voor mij een fascinerende cultuur met uiteenlopende – haast tegenstrijdige – aspecten van moderniteit en tradities, en een zo mogelijk nog complexere – dus interessantere – taal. Na mijn afstuderen ben ik eerst een jaar elders in Azië werkzaam geweest als docent Engels aan een universiteit en privé school, waarna ik in Nederland aan de slag ging als data analist voor een wetenschappelijk uitgever. Sinds 2017 ben ik echter toch weer gaan lesgeven omdat dit te leuk is om niet te doen, zeker als het gaat om talen. Ik hoop mijn cursisten hetzelfde plezier te laten beleven in het leren – en vooral gebruiken – van hun nieuwe communicatiemiddelen.
Mohammed Yachou

Mijn naam is Mohammed Yachou. Ik ben werkzaam in het onderwijs sinds 1989. Ik ben opgeleid als leraar  Arabisch ,later heb ik een lerarenopleiding  Frans  op Avans in Tilburg gedaan. Ik heb op verschillende basisscholen in Breda gewerkt. Later heb ik ook lesgegeven aan volwassenen op een school in Breda .

Sinds vorig jaar begon ik les te geven op de volksuniversiteit.

Ik hoop dat het een leuk en leerzaam jaar wordt voor onze medecursisten. Marielle Hassing 

Zelf ben ik graag creatief bezig. Allerlei technieken en schilders inspireren mij. Ik houd ervan om anderen enthousiast te maken en hen de creatieve kanten van zichzelf te laten ontdekken. Je mag het zien als tijd voor jezelf om je creatieve kant verder te ontwikkelen of te ontdekken, in een ontspannen sfeer. Daarbij zijn speelsheid en het werken op basis van intuïtie belangrijke elementen. Dit houdt in dat je niet werkt met een eind plaatje in je hoofd, maar dat het werk zich ontvouwt onder te handen, uit je hoofd en in je hart!

Mijn passie voor het lesgeven ontstond in mijn tijd als leerkracht in het basisonderwijs, de eerste 13 jaar van mijn werkzame leventje. Later volgde ik de opleiding tot creatief therapeute. Ondertussen geef ik al meer dan 10 jaar creatieve cursussen en workshops. Een mooie combi van mijn twee opleidingen!

Mijn brede ervaring maakt het mogelijk zowel beginnende als ervaren cursisten uit te dagen op hun eigen niveau en een treffend persoonlijk werkstuk te laten maken. Ik ben creatief docent in hart en nieren en wil je graag verrassen met verschillende creatieve materialen. 

Ik ontvang je graag in mijn eigen atelier gelegen in de weilanden aan de Hartelweg  te Breda.

Met mooi weer werken we heerlijk buiten!


Theo van Es

Ik ben woonachtig in het mooie Steenbergen (NB). Sinds kort ben ik gepensioneerd, na een lange loopbaan in de zakelijke dienstverlening.

Gedurende vele jaren bleven de mysteries van het heelal mij toch boeien. Daarover te vertellen is mijn passie,  en zichtbaar te maken met behulp van fascinerende beelden.

Mijn aanpak is simpel: het is geen cursus; het is een enerverende show. 

We maken een rondreis door het heelal: wat voor bizarre objecten zien we daar? Wat zijn zwarte gaten en wat speelt zich daar af?

Wat veroorzaakte nou eigenlijk die “oerknal”? En welke bewijzen hebben we daarvoor?

Wat was er vóór de oerknal? Bestond de tijd toen wel? Wat betekent het voor ons dat tijd relatief is? Op een simpel te begrijpen manier leg ik de relativiteitstheorie van Einstein uit en ik beloof dat iedereen het dan snapt.

Kortom: ik probeer moeilijke dingen zodanig uit te leggen dat iedereen het begrijpt en gefascineerd wordt.

En als de deelnemers na zo’n lezing thuiskomen, op de bank ploffen… en zeggen: “ik heb een leuke dag gehad”… Dan ben ik tevreden. Ik hoop u te ontmoeten!


Jos Lavrijssen

Ik ben een eigen-wijze man, heb mezelf grondig onderzocht en dat herkend als universeel. Ik weet nu dat ik in de kern lijk op alle mensen en dat alle mensen hun eigen unieke conditionering met zich dragen. Die voor een specifieke belasting zorgt. Ik zou alle belastingen moeten benoemen, om zeker te weten dat ik de lezer daarbij aanspreek. Het is mijn levenswerk mensen die daarom vragen te helpen de belasting zelf op te ruimen. Op mijn site is informatie te vinden over mijzelf en wat ik nu aanbied. Over mijn verleden werk als organisatieadviseur met als specialisatie veranderkunde en coaching na een opleiding tot bedrijfskundig ingenieur, is hier een uitgebreid CV beschikbaar, naast een openhartige levensloop. De afgelopen jaren ben ik actief met een eigen coachingspraktijk en als docent en coach in volwasseneneducatie met persoonlijke ontwikkeling als focus. Ook schrijf ik artikelen waarin ik mijn inzichten uiteenzet. Artikelen over de kern van mijn denken zijn te koop via mijn site


MAARTJE MAAS

Hallo! Mijn naam is Maartje Maas, ik ben 30 jaar en ben met passie docent Nederlandse Gebarentaal. Aan de Hogeschool van Utrecht heb ik mijn diploma behaald, daar zit het enige Instituut voor Gebaren, Taal & Dovenstudies in Nederland. Na het behalen van mijn diploma ben ik gestart als freelancer en heb ik afwisselende weken. Ik zit aan de keukentafel met dove of slechthorende kinderen en hun gezin maar ik geef ook workshops op kinderdagverblijven of cursussen aan algemeen belangstellenden.BAS STEENS

Mijn naam is Bas Steens (1996) Ik ben een experimenteel illustrator/ animator.  

Dit jaar ben ik afgestudeerd aan de richting Illustratie/ Animatie op het AKV St. Joost in Breda. In 2018/19 reisde ik door Nederland met mijn Pop Up Art Tour. Daarin waren onder andere handgeschilderde denim jackets te zien. Waarmee ik eerder workshops gaf in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Op dit moment ben ik met vijf andere illustratoren Studio HØTMØT aan het opstarten waarmee we de focus vooral leggen op gigantische geanimeerde projecties op gebouwen.