docenten

maak kennis met de docenten van volksuniversiteit breda

Eric Huysmans

Ik ben afgestudeerd in economische geografie en bedrijfskunde. Na een 15-jarige carrière in het bedrijfsleven heb ik het roer drastisch omgegooid. Sinds 2000 begeleid ik mensen in mijn praktijk sensability in hun bewustzijnsontwikkeling o.a. met behulp van NLP, Ademflow, Mindfulness, Jassentechniek, Deeksha’s en mijn studie van de Tijdloze Wijsheid. Ook ben ik actief met lezingen en workshops over deze technieken en onderwerpen. Zie www.sensability.nlBEN HUPKENS

Als docent Beeldende Vorming en Kunst- en Cultuureducatie ben ik ruim dertig jaar verbonden geweest aan de Hogeschool Rotterdam afdeling Pabo (Lerarenopleiding basisonderwijs). Daar heb ik studenten in contact gebracht met kunst en cultuur in brede zin, zowel theoretisch als praktisch (tekenen/handvaardigheid).

Naar aanleiding van mijn vele reizen in Arabische en andere Islamitische landen

(o.a. zes keer Egypte) heb ik de lezingen en cursussen over de Beeldende kunst in

de wereld van de Islam, alsmede over Turkije, het Midden Oosten, Noord-Afrika en Andalusië en het oude en nieuwe Egypte ontwikkeld en uitgevoerd. katja clement

Geboren 17 April 1968 in Eindhoven. Tijdens mijn studie vrije grafiek aan de Academie voor Beeldende Kunsten St. Joost te Breda, kwam ik in aanraking met het handboekbinden. Het liet mij niet meer los en was een belangrijk deel van mijn  afstudeerproject in 1992.


Naast mijn actieve leven als vrij kunstenaar specialiseerde ik me in het boekbinden middels de opleiding Boekkunst, waar zowel de techniek als het ontwerpen zeer belangrijk werd geacht. Dit deed ik aan de Academie Berchem Beeldende Kunsten, Antwerpen, waar ik mijn specialisatiegraad Boekkunst behaalde. Sinds 2000 geeft ik mijn passie voor het boekbinden graag door aan anderen

In Breda run ik mijn eigen handboekbinderij, waar ik diverse opdrachten uitvoer. 

www.handboekbinderijclement.nl.ROZANNE HOUTVEEN

Na mijn studie eerste graad lerarenopleiding kunstgeschiedenis op de hoge school voor de kunst 'Constantijn Huygens' te Kampen ben ik naar St. Joost in Breda gegaan. Daar volgde ik de richting fotografie. Vanaf 1992 heb ik fotografie gecombineerd met het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs, zoals op het Stedelijk Gymnasium.

Mensen enthousiasmeren blijft mijn doel, het leren kijken en het blijven kijken! Dat is ook waarom ik zelf zoveel van fotografie houd, het kijken en wat je ziet overbrengen aan de ander. Fotografie is nu eenmaal communicatie.


BÜNYAMİN YAVUZ

In 1980 ben ik afgestudeerd voor Turkse taal- en letterkunde aan het Eskisehir Educatief Instituut. In 1982 ben ik gestart met lesgeven aan de Erzurum Cumhuriyet Lisesi (middelbare school in Turkije) als docent Turks. Daarnaast hield ik mij bezig met schrijfwerk voor verschillende tijdschriften.

In 1989 ben ik naar Nederland geëmigreerd. Omdat er destijds te weinig vraag was naar Turkse lessen op onderwijsinstellingen heb ik privé lessen gegeven in mijn eigen kring. Sinds 2010 geef ik weer Turkse taalles aan volwassenen en jongeren op onderwijsinstellingen. Ik heb als docent Turks voor het Educatief Centrum De Parasol in Veldhoven gewerkt. Ik haal ontzettend veel voldoening uit de lessen voor de Volkskuniversiteit Breda.


LILIANNE VAN GENK- DE GRAAF

Ruim twintig jaar geef ik met groot plezier Nederlands en Frans in het volwassenenonderwijs. Ik ben in het middelbaar onderwijs gestart maar maakte al snel een overstap naar o.a. de Volksuniversiteit. Daarnaast heb ik negen jaar als docente gewerkt binnen een stichting voor re-integratie waar mensen cursussen konden volgen en daardoor hun perspectief konden vergroten om terug te keren in het arbeidsproces. Ook heb ik twaalf jaar studiebegeleiding gegeven aan een centrum voor middelbare scholieren en heb ik bedrijfstrainingen gegeven. Het geven van Nederlandse les aan buitenlandse cursisten is op dit moment mijn belangrijkste werk dat mij heel veel voldoening geeft!


Marc Permeke

Tot aan mijn pensionering in 2012 was ik werkzaam als hogeschooldocent Management Toerisme aan de NHTV internationaal hoger onderwijs Breda, waar ik me o.m. heb beziggehouden met cultuurtoerisme, kunstgeschiedenis, reisbegeleiding en de organisatie en begeleiding van talloze studiereizen in Europa.

Mijn sterke band met Italië is gekomen door een verblijf van vier jaar in Rome (1974-1977), waarna ik van 1980 tot eind 1983 op Sicilië als gids culturele reizen heeft begeleid. Terug in Nederland heb ik mijn kunsthistorische kennis verbreed en verdiept tijdens de deeltijdopleiding Kunstgeschiedenis en Archeologie aan de universiteit van Leiden.

daarnaast heb ik gewerkt als freelance professioneel gids in Nederland en België in verschillende talen en heb ik voor een grote Duitse krant Kulturfahrten o.m. naar Sicilië georganiseerd en uitgevoerd.


Tegenwoordig verzorg ik cultuurhistorische lezingen en cursussen over Sicilië, Rome, Florence en Venetië.


Karin Uijt den Bogaard:


“Creatieve duizendpoot” noemen ze mij. Grappig, maar ik denk dat het wel klopt. Ik ben afkomstig uit Edam. Daar ben ik begonnen in de plaatselijke speelgoedzaak met mijn eigen kinderkledingmerk Jottum. Na een groot aantal jaren als Head Designer bij Oilily te hebben gewerkt, heb ik nu mijn eigen ontwerpstudio `Studio Soul Made`.


Herinneringen staan in mijn ontwerpen centraal, waarbij onderwerpen aansluiten bij de cultuur van een land. Ik pak herinneringen op, zet ze in de spotlight en geeft er nog meer, of soms een andere, betekenis aan.

Rode draad door mijn werk is het behoud van mooie dingen uit de samenleving. Immers, cultuur bepaalt voor een belangrijk deel hoe men in de samenleving met elkaar omgaat en dat is het waard om te bewaren. Cultuur verrijkt, verbaast, verblijdt, verbindt, vertelt en biedt schoonheid.

Ik heb me met verschillende projecten bezig gehouden van interieurdesign tot decors schilderen, kostuums maken, sieraad en tas ontwerpen (Designontwerp) en speciale kinderpoppen maken. Ik ben gewoon een ideeënbedenker en ik heb er zóveel dat ik ze uiteindelijk maar heb opgeschreven in plaats van allemaal uitvoeren.

Mijn naam is Nicoline Polle, ik woon met veel plezier in Breda en ben 34 jaar oud.

Van kinds af aan wist ik het al, ik zou later kapster worden, ik ging naar de kappersopleiding aan het R.O.C. in Tilburg,

waar ik in verschillende salons stage liep en later salon ervaring opdeed. Ik miste steeds iets en ging verder zoeken, gelukkig kwam ik uit bij sjenkels en sjenkels waar ik enorm gave trainingen  en cursussen heb mogen volgen.

Uiteindelijk ben ik zelf trainingen gaan geven

wat ik nu nog steeds met veel plezier doe, ik geef o.a knipcursus opsteekcursus en vlecht workshops onder de naam stylelineTom Molenaars

Als kunsthistoricus ben ik aan de universiteit van Nijmegen op de omstreden Duitse kunstenaar Joseph Beuys afgestudeerd. Hij heeft me tot op heden weten te inspireren, waardoor ik me in de vele aspecten van kunst en de daaraan gerelateerde gebieden (bijv. esoterie, archeologie, antropologie) heb verdiept. Meer dan 30 jaar heb ik een eigen kunstbedrijf. Hiermee heb ik talloze exposities georganiseerd en jarenlang aan (internationale) kunstbeurzen deelgenomen. Dankzij de vele atelierbezoeken heb ik flink in de keuken van de kunstproductie kunnen kijken. Al deze ingrediënten zorgen ervoor dat de cursussen en lezingen meer zijn dan louter een kunsthistorische opsomming. Ik hecht veel waarde aan de interactie met de toehoorders. Houd u zich dus niet in, want het verruimt alleen maar de horizon. 

Olga de Kort-Koulikova Dongen 

Sinds 1998 woon ik in Nederland. Ik ben geboren in Istra, regio Moskou. Naast  mijn studies piano en cultuurwetenschappen in Rusland, studeerde ik journalistiek in Frankrijk, muziekwetenschap aan de Universiteit Utrecht en orgel aan het Utrechts conservatorium.

Daarnaast ben ik werkzaam als taalcoach en docent Russische taal en cultuur. 


Website: www.olgadekort.com

Website Russische muziek in Nederland: http://russischemuziekinnederland.wordpress.com

Facebookpagina: Russische muziek in Nederland
fransien som

Ik ben een passievol onderneemster met een eigen cateringbedrijf `Proef op de Som`.

Met passie kook ik, op maat en naar elke smaak. Voor Volksuniversiteit Breda ben ik al sinds  6 jaar met veel plezier actief. Naast ondernemer is zij moeder van twee geweldige zoons, Flip en Juul, die dan ook met alle smaken, geuren en kleuren van het koken groot worden gebracht.

www.proefopdesom.com

facebook-pagina: https://www.facebook.com/pages/Proef-op-de-Som/1457586244458418)Willem D. A. Laros

Na het afronden van de Bestuursacademie werkte ik zestien jaar als overheidsvoorlichter bij gemeente, rijk en provincie. Hierna startte ik een eigen tekstbureau, waaraan ik later in de voetsporen van mijn vader de fotografie toevoegde. Intussen heb ik opdrachtgevers waarvoor ik alleen schrijf of alleen fotografeer, maar voor de meeste mag ik beide disciplines combineren. Veel opdrachten bevinden zich in de sfeer van recreatie en toerisme (kamperen, campers en caravans, reizen, motorrijden). Ik werk veel voor publieks- en vaktijdschriften, maar ook voor bedrijven.

Fotocursussen en -workshops verzorg ik al vele jaren – in binnen- en buitenland. Op eigen initiatief, maar ook in opdracht van SNP en natuurlijk Volksuniversiteit Breda.

Meer informatie: www.willemlaros.nl. Ook op Instagram en Twitter actief: willemlaros.stendert rademakers

You don’t judge a fish, by its ability to climb a tree” (Einstein). Veel mensen doen werk dat niet bij ze past, zo ook ik vroeger. In 1996 rondde ik een technische studie af waarmee ik nooit werkeloos zou worden… dacht ik. De studie bleek niet bij me te passen en daarom ging ik voor “het papiertje”. Gevolg was vele “probeer-banen” waarbij ik me niet prettig voelde, zodoende minder presteerde en me vaak wilde bewijzen omdat ik anders (weer) mijn baan zou verliezen. Dit zorgde voor vele baanwisselingen en onrust bij mijzelf, mijn gezin en omgeving. Herkenbaar? Coaching hielp mij mijn droombaan te vinden: anderen helpen hún droombaan te realiseren! Vele trainingen en coachings later geeft het werk dat bij mij past, me nog altijd ontzettend veel energie, geluk, kracht. “Be yourself, do YOUR job” (Stendert Rademakers) BRENDA ROELS, PSYCHOLOOG

Vanuit mijn passie en betrokkenheid bij mensen begeleid ik al jaren met veel plezier volwassenen in hun ontdekkingstocht naar hoe ze in hun leven willen staan. Na mijn studies in de psychologie aan de universiteiten van Gent, Tilburg en Nijmegen, heb ik ruim 10 jaar gewerkt als therapeut en leidinggevende bij verschillende organisaties. In mijn begeleidingen en trainingen ga ik uit van mogelijkheden en talenten van mensen.

Door persoonlijke aandacht en reflectie help ik mensen te (her)ontdekken waar passies liggen en hoe deze te integreren in het dagelijks leven.

Mijn werkwijze is gebaseerd op cognitieve gedragstherapie, mindfulness en positieve psychologie. Naast individuele begeleiding, verzorg ik met veel plezier groepstrainingen mindfulness in mijn eigen trainingsruimte


THEA LEENAERS

Vive la France et vive la langue française!!!

Par la présente je voudrais me présenter: Hierbij wil ik me graag voorstellen: Thea Leenaars-Pieterse, getrouwd, ik  heb 2 zoons en woon in Breda. Ik ben sinds 1991 docente Frans. Ik heb in het voortgezet onderwijs gewerkt en in het volwassenonderwijs, o.a. Luzac College. Sinds 2 ½ jaar ben ik bijles docente Frans bij Studiekring Breda en geef ik examentrainingen in het hele land. Au revoir et amitiés, Thea LeenaarsJeannine VanKan 

Ik ben Jeannine Vankan, docent met passie. Ik heb lang gewerkt in het Speciaal Basis Onderwijs. Na deze periode heb ik 2 jaar in het noorden van Ghana gewoond en gewerkt als vrijwilliger in het onderwijs. Het was een bijzondere ervaring, die ik nog steeds elke dag meeneem in wat ik doe.

Na mijn terugkeer ben ik me gaan specialiseren in het geven van taallessen aan anderstaligen. 
Voor veel cursisten is het leren van de taal belangrijk om in Nederland goed te kunnen wonen en werken. Het is fijn om daar aan bij te dragen.


TON VAN BEEK

Ik ben al ruim 40 jaar gefascineerd door de klassieke muziek. Eind jaren '60 van de vorige eeuw raakte ik, mede door het enthousiasme van mijn vader, verslingerd aan de opera. Enkele jaren later attendeerde een vriend mij op klassieke muziek in het algemeen. Ik was direct enthousiast en vanaf dat moment ben ik me gepassioneerd bezig gaan houden met de klassieke muziek, haar componisten en geschiedenis. Ik heb veel gelezen, me verdiept in analyses, muziek beluisterd en concerten bezocht. Sinds 2009 draag ik de opgedane kennis uit middels cursussen en lezingen op diverse Volksuniversiteiten, bij verenigingen en particulieren. ARY VELSTRA

Ik  geeft al jaren Snellees en Mindmap- trainingen (zowel traditioneel met kleurstiften, als digitaal) aan studenten, docenten, en in het bedrijfsleven. De toepassing voor de eigen specifieke leerdoelen draag ik over aan de hand van een gestructureerde combinatie van anekdotes, scenario's en oefeningen.Johan Kuijs

Mijn naam is Johan Kuijs. Ik ben geboren in 1952 te Breda. Ik schilder sinds 1998 in deze mooie Nat-op-Nat techniek® van Bob Ross.

Het zien van de TV programma’s van Bob Ross maakte iets in mij wakker, dit wil ik ook. 
Het resultaat was dat ik in 1999 ben gestart met de officiële Bob Ross Instructeurscursus.


Sinds 2000 ben ik actief als Bob Ross instructeur. Het behalen van de certificaten is bij mij in fases gegaan. Met het behalen van het laatste certificaat is de serie compleet. n.l. CRI®, CRFI®, CRWI® en  CRPI®

Marja de Lint

Na mijn studie Engels aan de Fontys Hogeschool en Leiden Universiteit heb ik enkele jaren in het voorgezet onderwijs lesgegeven in Nederland, België en India. Daarna ben ik voor mezelf begonnen als vertaler en bijlesdocent Engels en Nederlands. Ik vind het ontzettend leuk om aan mensen van alle leeftijden, niveaus en achtergronden les te geven en de lessen te personaliseren.

Naast taalliefhebber ben ik een echte nieuwsjunkie, en geniet ik erg van reizen en koken.