Cursus Algemene kunstgeschiedenis: deel 1 - overdag

Cursus

Algemene kunstgeschiedenis: deel 1 - overdagKunstgeschiedenis: een ontdekkingsreis door de kunst
Tijdens deze bijeenkomsten krijgt u een grondige introductie van alle grote kunststromingen met vooraanstaande vertegenwoordigers vanaf de grotschilderingen tot heden. Kunsthistoricus drs. Tom Molenaars laat u op een informatief toegankelijke en interactieve wijze kennis maken met de belangrijke en invloedrijke stijlperioden en hun wezenlijke kenmerken. Kunstenaars die bepalend zijn worden in deze cursus belicht tegen de achtergrond van hun tijd en omgeving. Ook worden de invloeden die kunstenaars ondergaan om tot een eigen visie te komen, geanalyseerd.
De kunstwerken worden ook vanuit de kunstbeschouwing behandeld door middel van een representatieve diapresentatie. Hiermee wordt zowel inzicht gegeven met betrekking tot inhoudelijkheid, gehanteerde technieken, compositie en kleurentheorie. 
Deze cursus is opgezet als een introductie in de veelzeggende wereld van de kunst. Ook al verwijzen alle kunstwerken naar hun eigen tijd, vele (bekende) werken zijn tot tijdloze iconen uitgegroeid, omdat ze de kijker van nu nog steeds in zijn ziel weten te raken. Het is een ontdekkingsreis naar de wereld achter het beeld. Deze cursus is een goede inleiding voor andere cursussen en lezingen. In zes colleges passeren de belangrijke stromingen, kunstenaars en kunstwerken de revue. Met deze bagage kunt u kunstwerken en de stijlperiodes herkennen en worden uw museumbezoeken en stedentrips nog boeiender.
Blok 1:In de eerste serie van zes lezingen komen de volgende periodes aan bod:

1: Prehistorische grotkunst, Griekse en Romeinse kunst en architectuur

2: Vroegchristelijke kunst (Byzantijnse invloeden), Romaans en Gotiek

3: De Vlaamse primitieven

4: De Italiaanse renaissance

5: De Italiaanse barok en de Hollandse Gouden Eeuw

6: De 18e eeuw: de tijd van de Verlichting en de Romantiek in Engeland

inschrijven
6 lessen van 2 uur aanvangstijd 10:30 UUR  Totaal € 176